Boşanmak için en çok belirtilen nedenler nelerdir? Çiftler neden boşanır?
Hiçbir çift evlenmeye karar verdiğinde bir gün boşanacağını düşünerek bunu yapmaz. Ancak boşanmalar her gün olmaya devam ediyor. Oxford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 1971’den bu yana İngiltere ve Galler’in sağladığı rakamları ve istatistikleri inceleyen çok da şaşırtıcı olmayan bir sonuca vardılar: Birçok çift “mantıksız davranış” gerekçesiyle boşanmaya karar verir.
“Makul olmayan davranış” tanımının pek çok farklı şeyi içerdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunların ortasında sözlü taciz, duygusal pekiştireç eksikliği, uyuşturucu/alkol kullanımı, örtülü mali borç yaratma, şiddet ve/veya fiziksel taciz ve daha fazlası yer alır. Bunlar, aklı başında herhangi bir kişinin kibarca “mantıksız” olarak tanımlayacağı şeylerdir.
Araştırma, kadınların son 30 yılda açtığı boşanma davalarının yarısının kocalarının mantıksız davranışlarından kaynaklandığını ortaya koydu.
Öte yandan boşanmış kocaların boşanmayı desteklemek için verdiği bilgiler arasında mantıksız davranışlar ve iki yıllık ayrılık yer alıyor. İlginç olan önceki dönemde kocaların boşanma sebebi olarak öne sürdükleri asıl sebep “aldatma” idi. Yani aldatma artık bir numaralı boşanma sebebi olarak sunulmuyor.
1971-1991 yılları arasında boşanmanın yasal sebeplerinden biri olan “sorun yok” ilişkisinin kullanımı azalmıştı. Bu boşanma durumunda, eşlerden hiçbiri oburluğun kusurunu veya evliliğin suiistimalini ispat etmek zorunda değildir. Ancak kullanımı 1991’den beri arttı ve şu anda kabaca 1973’te kaydedilen seviyede. Bu olayda aşağılayıcı bir ifadeye gerek yok ve yasal olarak nispeten saf bir taraf olarak görülen hanıma orantısız bir şekilde mal verilmiyor. .
Oxford Üniversitesi’nde demografi alanında öğretim görevlisi, önde gelen veri analitiği John Haskey Ayrıca başka ilginç gerçeklerden de bahsediyor. Zina nedeniyle boşanmalar 1987’de yüzde 25 ile zirve yaptı. 2016’da bu ilişki her iki tarafta da yüzde 11 civarına geriledi.
Kısacası araştırmalar, son zamanlarda boşanmaların en dikkat çeken sebebinin “mantıksız davranışlar” olduğunu söylüyor. “Sorun yok” onu takip ettikçe, pastadaki hilenin payı giderek azalıyor.